«Вирішуємо усі питання, працюємо з кожною людиною». Як у Кривому Розі діє центр для переселенців

logo

image

У Кривому Розі комунальний заклад культури Народний дім приймає тих, хто вимушений був залишити дім через війну, повідомляють кореспонденти Суспільного з місця події.

Волонтери і містяни приносять сюди необхідні переселенцям речі та їжу. Центр працює вже п’ятий день, з 24-го лютого.

Переселенці допомагають переселенцям

Лариса Сидоренко, яка у 2015 році приїхала до Кривого Рогу з Макіївки Донецької області через активні бойові дії та загрозу життю, розказує: тоді, їй тут надали допомогу. Тепер жінка допомагає іншим, вже п’яту добу працює. Лариса – координаторка громадської організації «ЕГІДА-ЦЕНТР» з питань внутрішньо переміщених осіб.

«Місто стало на захист своєї країни. І що хочеться зазначити, що ті переселенці, які тільки приїхали, – от у нас вчора приїхав хлопчик, він зараз серед лав наших волонтерів допомагає. І так вже ми допомагаємо не тільки переселенцям, а й нашим військовим», – сказала вона.

Як працюють з переселенцями

За словами директорки департаменту соціальної політики виконкому криворізької міської ради, Інеси Благун, цілодобово в пункті працюють волонтери, члени громадських організацій, представники товариства «Червоного Хреста», фахівці соціального захисту, медичні працівники, психологи та «Муніципальна гвардія».

Вона каже: всіх переселенців записують, аби знати скільки таких людей прибуло до міста. Потім, розповіла, Інеса Благун, фахівці надають людям всю необхідну їм допомогу.

У штабі людей годують та допомагають із житлом. Для розселення людей у місті підготували понад 3 тисяч місць. Здебільшого – це кімнати у гуртожитках.

«Це гуманітарна допомога, допомога продуктами харчування, ми можемо і зараз погодувати, якщо людина приїхала з дороги, і з собою надати. Тобто вирішуємо усі питання, які потребують люди, працюємо з кожним із них», – розповіла посадовиця.

Психологічна допомога

Переселенцям також надають психологічну допомогу, каже психологиня Криворізької гімназії №63 Лілія Корольова, яка вже другу добу працює у пункті. Каже, дуже важливо зараз підтримати цих людей.

Також у пункті є кімната відпочинку, де люди можуть переночувати, якщо прибули пізно вночі і не має можливості одразу їх розселити.

З 24 лютого до пункту прибули близько 1100 людей з областей, де ведуться активні бойові дії.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро