Украдена з фонду Художнього музею картина повертається з Америки до Дніпра

logo

Украдена з фонду Художнього музею картина повертається з Америки до Дніпра

Картина Михайла Паніна «Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною», вкрадена з фонду Дніпропетровського художнього музею у часи Другої світової війни одним із бригадефюрерів, повертається з Америки до Дніпра. Про це сьогодні, 25 січня, під час прес-конференції у медіахолдінгу «Відкритий» повідомила директорка Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко.

Картина була дипломною роботою художника, який досить довгий час мешкав у тодішньому Катеринославі. З Художнього музею вона зникла у 1942 році. Тоді бригадефюрер на прізвище Таць вилучив картину з колекції, але так і не повернув — його розписка, датована 17 липня того ж року, досі зберігається у музеї. Також серед задокументованих доказів, що картина є власністю музею, є передвоєнна фотографія роботи в основній експозиції.

Знайшли роботу, коли побачили її на американському аукціоні. Туди її відправило подружжя Ґаббі та Дейвіда Трейсі. У 1962 році вони придбали будинок, у стінах якого вона вже висіла. Ім’я колишнього власника будинку їм невідома — лише те, що під час війни він служив у швейцарській армії.

Нині існує припущення, що швейцарський прикордонник і є тим самим бригадефюрером, який викрав картину. 

«Взагалі невідомо, хто цей володар будинку, де знаходилась ця картина. Спадкоємців він не залишив, родини у нього не було. Можна тільки здогадуватись, ким він був. Ми можемо помилятися, але історія була така, що ті офіцери німецької армії, які колись знаходились на території колишнього Радянського Союзу, могли змінювати свою біографію. І можна припустити, що бригадефюрер змінив ім’я і переїхав до Швейцарії», — зазначила директорка Дніпропетровського художнього музею Тетяна Шапаренко.

На сьогодні процес документального оформлення щодо повернення роботу завершено. Утім, поки що судова справа триває, тому точна дата повернення ще невідома. У музеї сподіваються побачити картину вже навесні.

Раніше повідомлялося, що у Музеї українського живопису розгорнули виставку творів Бородая, зроблених з емалі.

Автор: Домінік ФРАНКО