Убивство поліцейських у Дніпрі. Усі подробиці

logo

У Дніпрі в неділю, 25 вересня, поблизу автовокзалу чоловік відкрив вогонь по екіпажу патрульної поліції, який зупинив його авто за порушення правил дорожнього руху, в результаті поліцейський Артем Кутушев загинув на місці, його колега Ольга Макаренко отримала важкі травми, від яких померла у лікарні.

У поліції розповіли, що автомобіль порушника проїхав на червоне світло, водій вимагав не перевіряти його документи і просив патрульних, щоб вони його відпустили, однак вони відмовилися. Тоді чоловік вийшов із машини і почав стріляти в поліцейських, після чого втік. Водій маршрутки намагався заблокувати авто втікача, але той відкрив вогонь і по ньому.

Згодом стало відомо, що вбивця — Олександр Пугачов, мешканець тимчасово окупованого Тореза Донецької області, з 2015 року перебуває в розшуку за підозрою у зґвалтуванні, викраденні людини та створенні злочинної організації. Також він є колишнім бійцем батальйону «Торнадо». Поліція повідомила про другого підозрюваного у вбивстві, проте не розповіла подробиць.

Правоохоронці штурмували квартиру Пугачова, проте його там не виявилося, під будинком знайшли його Citroen. Сусіди підозрюваного розповіли, що тут він живе близько року, ні з ким у конфлікти не вступав і не спілкувався.

Виявилося, що вбивця перед втечею також отримав поранення, його встиг підстрелити патрульний. Пугачова привезли в лікарню ім. Мечникова, де він намагався отримати медичну допомогу з підробленим паспортом. Із лікарні надійшов дзвінок у поліціїю, і правоохоронці затримали підозрюваного. Він заперечив свою провину і стверджував, що Пугачов — не його прізвище. Його прооперували, він у стабільному стані, перебуває під охороною поліції.

За фактом убивства поліція відкрила три провадження: за ст. 115 (Умисне вбивство), 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) і 262 (Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Як наголосила у себе на Facebook адвокат Євгенія Закревська, Пугачов одночасно перебуває у базі даних терористів та сепаратистів сайту «Миротворець» та сепаратистського сайту «Трибунал», де оприлюднюють дані українських військових, а також «зливає» решту «торнадівців» на своєму профілі у соцмережі «Вконтакте».

Керівник Національної поліції України Хатія Деканоідзе звернулася до українців із закликом підтримувати поліцейських, оскільки вони щодня ризикують власним життям. Надвечір мешканці Дніпра почали приносити квіти та свічки до будівлі поліції.

Понеділок, 26 вересня, у Дніпрі оголосили днем жалоби за загиблими поліцейськими. Прощання із Артемом Кутушевим та Ольгою Макаренко відбудеться о 12:00, в театрі Горького. Щоб вшанувати пам’ять правоохоронців, біля міського управління поліції виставили почесну варту. У Ольги Макаренко лишилося двоє дітей, доньці Кутушева у день загибелі батька виповнилося 3 роки.

Мер Дніпра Борис Філатов оголосив, що в понеділок, 26 вересня о 14.00 нагородить водія маршрутки Валерія Тімоніна медаллю «Захисник міста» за те, що він намагався зупинити Пугачова.

Після подій у Дніпрі міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що МВС має намір ініціювати законодавче закріплення Верховною Радою презумпції правоти поліцейського. 

Хронологію всіх новин про вбивство поліцейських у Дніпрі дивіться за посиланням.