На Дніпропетровщині збільшується кількість хоспісних ліжок та проводяться унікальні навчальні курси для лікарів

logo

На Дніпропетровщині збільшується кількість хоспісних ліжок та проводяться унікальні навчальні курси для лікарів

Сьогодні, 12 жовтня, представник департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА підбив підсумки виконаної роботи у напрямку покращення рівня догляду за смертельно хворими мешканцями області, передає Дніпроград.

Наразі в області функціонує 99 хоспісних ліжок, при 45 у 2011 році. Поняття «хоспісне ліжко» включає в себе не тільки місце у лікарні, а і спеціальне обладнання, обслуговування, окреме чергування медика, програму догляду тощо. Тому кількість це ще не показник покращення ситуації. Так, у минулому році у деяких містах області було спеціально скорочена кількість хоспісних ліжок задля оптимізації роботи лікарів. Окрім цього проводиться робота і у напрямку будівництва та відкриття нових центрів з обслуговування смертельно хворих. 

«Обласна рада прийняла дійсно важливе рішення про створення на базі міської лікарні №15 у Дніпрі відділення паліативної та хоспісної допомоги. Вже закуплене необхідне обладнання та ведуться ремонтні роботи. Сподіваємося, що у наступному році ми отримаємо сучасний центр європейського зразка», — зазначив Юрій Кліничний, головний спеціаліст департаменту охорони здоров’я ДніпроОДА з хоспісної та паліативної допомоги.

У Дніпрі проводяться унікальні курси з навчання медиків практиці надання паліативної та хоспісної допомоги. За останній рік такі курси пройшли більше 120 головних лікарів, медиків первинної ланки тощо.

Базова потреба населення у хоспісних ліжках складає 10 одиниць на 100 тисяч населення. Сьогодні Дніпро забезпечений лише на 25% від цієї потреби, але нова програма паліативної допомоги, яка була розглянута міськрадою нещодавно, вселяє оптимізм у майбутнє розвитку роботи із важкохворими. 

Загалом в Україні щорічно помирає близько 90 тисяч невиліковно хворих пацієнтів, тому хоспісна допомога має отримати більше уваги з боку державних органів та установ.

Нагадаємо, раніше громадські активісти заявляли, що смертельно хворі дніпряни не можуть отримати достатньої кількості знеболюючих препаратів.

Автор: Антон МОРОЗ